The Reduction Of Water Level In Used Cooking Oil Using Bagasse Charcoal (Saccharum officinarum)

Kharisma Islamia Nanda Giovani, Purwati Purwati

Abstract


Recycling technology processes used cooking oil into reusable oil using bagasse as an absorbent material,  to determinate the decrease in water content in used cooking oil using bagasse chacoal. the reseach method is experimental. The sample used is used cooking oil. Water level before the addition of bagasse charcoal was 0,3%. This results after the additional of bagasse charchoal with variation of immersion time 1x24 hours, 2x24 hours and 3x24 hours was 0,1%, 0,03%, and 0,02%.There is reducing in water level after soaking using bagasse charcoal. Water level from used cooking oil more smaller after the addition of soaking time by bagasse charcoal.


Keywords


Bagasse charcoal,used cooking oil,water level

Full Text:

Untitled

References


Badan Standarisasi Nasional.2012. SNI Minyak goreng Sawit SNI 7709:2012. Badan Standarisasi Nasional. Jakarta.

Prabowo, P., Sulaeman, R., & Budiani, E. S. (2016). Uji Masa Simpan Kualitas Minyak Hasil Ekstraksi Biji Buah Bintaro (Cerbera manghas L) Sebagai Bahan Baku Biodiesel. Jurnal Online Mahasiswa (JOM) Bidang Pertanian, 3(2): 1–9

Purba, AG., Hamzah,F dan Restuhadi, F.2017. Pemanfatan Arang Aktif dari Ampas Tebu (Saccharum officinarum) pada Pemurnian Minyak Goreng Bekas dengan metode Aktivisi Kimia-Fisika Menggunakan H3PO4. Jurnal. Jom Faperta Ur. Vol.4 No.1

Rahayu, L.H., Purnavita, S.2014. Potensi dan Tempurung Kelapa Sebagi Adsorben untuk Meregenerasi Minyak Jelantah. Momentum. ISSN 0216-7395. Vol.10. No.1, Hal.47-53

Ramja, A., Lisa,T., Daniel, K.2010. Pemurnian Minyak Jelantah Menggunakan Ampas Tebu sebagai Adsorben. Jurnal Teknik Kimia. 1(17), Hal.7-14.

Ratno., Mawarni, L.J., Zulkifli.2013. Pengaruh Ampas tebu Sebagai Adsorbent pada Proses Pretreatment Minyak Jelantah Terhadap Karakteristik Biodisel. Jurnal Teknik Pomis. ISSN:2337-3539.Vol 2. N0. 2

Sugiyono.2007. Metode Penelitian Pendidikan. Alfabeta.Bandung

Suyono.2015.Analisis Regresi Untuk Penelitian.Deepublish.Yogyakarta.

Zahra, SL., Dwiloka, B., Mulyani, S.2013. Pengaruh Penggunaan Minyak Goreng Berulang Terhadap Perubahan Nilai Gizi dan Mutu Hedonik pada Ayam Goreng. Animal Agricultural Journal. 2(1).




DOI: https://doi.org/10.37013/jf.v11i1.168

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Jurnal Farmasi (Journal of Pharmacy)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


IDENTITAS JURNAL

 
Nama Jurnal:Jurnal Farmasi (Journal of Pharmacy)
ISSN (cetak):2302-7436
ISSN (online):2656-8950
Penerbit:LPPM STIKES Nasional & Pengurus Cabang IAI Sukoharjo
Alamat:Jl. Raya Solo-Baki, Kwarasan, Grogol, Sukoharjo, Jawa Tengah 57552
Telepon:(0271)572339
Email:[email protected]
Tahun Pertama Terbit:2012