The Reduction Of Water Level In Used Cooking Oil Using Bagasse Charcoal (Saccharum officinarum)
Abstract
Recycling technology processes used cooking oil into reusable oil using bagasse as an absorbent material, to determinate the decrease in water content in used cooking oil using bagasse chacoal. the reseach method is experimental. The sample used is used cooking oil. Water level before the addition of bagasse charcoal was 0,3%. This results after the additional of bagasse charchoal with variation of immersion time 1x24 hours, 2x24 hours and 3x24 hours was 0,1%, 0,03%, and 0,02%.There is reducing in water level after soaking using bagasse charcoal. Water level from used cooking oil more smaller after the addition of soaking time by bagasse charcoal.
Keywords
Full Text:
UntitledReferences
Badan Standarisasi Nasional.2012. SNI Minyak goreng Sawit SNI 7709:2012. Badan Standarisasi Nasional. Jakarta.
Prabowo, P., Sulaeman, R., & Budiani, E. S. (2016). Uji Masa Simpan Kualitas Minyak Hasil Ekstraksi Biji Buah Bintaro (Cerbera manghas L) Sebagai Bahan Baku Biodiesel. Jurnal Online Mahasiswa (JOM) Bidang Pertanian, 3(2): 1–9
Purba, AG., Hamzah,F dan Restuhadi, F.2017. Pemanfatan Arang Aktif dari Ampas Tebu (Saccharum officinarum) pada Pemurnian Minyak Goreng Bekas dengan metode Aktivisi Kimia-Fisika Menggunakan H3PO4. Jurnal. Jom Faperta Ur. Vol.4 No.1
Rahayu, L.H., Purnavita, S.2014. Potensi dan Tempurung Kelapa Sebagi Adsorben untuk Meregenerasi Minyak Jelantah. Momentum. ISSN 0216-7395. Vol.10. No.1, Hal.47-53
Ramja, A., Lisa,T., Daniel, K.2010. Pemurnian Minyak Jelantah Menggunakan Ampas Tebu sebagai Adsorben. Jurnal Teknik Kimia. 1(17), Hal.7-14.
Ratno., Mawarni, L.J., Zulkifli.2013. Pengaruh Ampas tebu Sebagai Adsorbent pada Proses Pretreatment Minyak Jelantah Terhadap Karakteristik Biodisel. Jurnal Teknik Pomis. ISSN:2337-3539.Vol 2. N0. 2
Sugiyono.2007. Metode Penelitian Pendidikan. Alfabeta.Bandung
Suyono.2015.Analisis Regresi Untuk Penelitian.Deepublish.Yogyakarta.
Zahra, SL., Dwiloka, B., Mulyani, S.2013. Pengaruh Penggunaan Minyak Goreng Berulang Terhadap Perubahan Nilai Gizi dan Mutu Hedonik pada Ayam Goreng. Animal Agricultural Journal. 2(1).
DOI: https://doi.org/10.37013/jf.v11i1.168
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2022 Jurnal Farmasi (Journal of Pharmacy)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
IDENTITAS JURNAL | ||
Nama Jurnal | : | Jurnal Farmasi (Journal of Pharmacy) |
ISSN (cetak) | : | 2302-7436 |
ISSN (online) | : | 2656-8950 |
Penerbit | : | LPPM STIKES Nasional & Pengurus Cabang IAI Sukoharjo |
Alamat | : | Jl. Raya Solo-Baki, Kwarasan, Grogol, Sukoharjo, Jawa Tengah 57552 |
Telepon | : | (0271)572339 |
: | [email protected] | |
Tahun Pertama Terbit | : | 2012 |