UJI AKTIVITAS PENURUNAN KADAR GLUKOSA EKSTRAK DAUN BAYAM MERAH (Amaranthus tricolor L.) SECARA IN VITRO

Ita Rahma Putri Yulia, Devina Ingrid Anggraini

Abstract


Red spinach leaves are a plant that is rich in fiber and antioxidants which can be used to lower blood glucose levels. Some secondary metabolites that play a role include flavonoids and phenols. The aim of this research was to determine whether red spinach leaf extract (Amaranthus tricolor L) has the potential to lower glucose levels in vitro and to determine the EC50 value of red spinach leaf extract (Amaranthus tricolor L) which can reduce glucose levels. Qualitative analysis shows that red spinach leaf extract contains flavonoids and phenols. Quantitative analysis was carried out using UV-Vis spectrophotometry at a wavelength of 744 nm and an operating time of 25 minutes. Based on the data obtained, it shows that red spinach leaf extract has the potential to reduce glucose levels with an EC50 value of 11.0069 ppm.

Keywords


Red Spinach Leaf Extract; flavonoids; Reduce Glucose Levels; UV-Vis spectrophotometry

Full Text:

XML

References


Adhi Pradana, D., Dwiratna, D. W., & Widyarini, S. (2017). Aktivitas Ekstrak Etanolik Bayam Merah (Amaranthus Tricolor L.) Terstandar sebagai Upaya Preventif Steatosis: Studi In Vivo. Jurnal Sains Farmasi & Klinis, 3(2), 120. https://doi.org/10.29208/jsfk.2017.3.2.139

Al-kayyis, H. K., & Susanti, H. (2016). Perbandingan Metode Somogyi-Nelson dan Anthrone-Sulfat pada Penetapan Kadar Gula Pereduksi dalam Umbi Cilembu (Ipomea batatas L.). Jurnal Farmasi Sains Dan Komunitas, 13(2), 81–89. https://doi.org/10.24071/jpsc.00191

Anggaraini, D. I., Kusuma, E. W., & Murti, N. R. (2022). Uji Aktivitas Antidiabetes Kombinasi Ekstrak Etanol Bunga Turi Merah (Sesbania grandiflora L.) dan Bunga Telang (Clitoria ternatea L.) secara In Vitro. Jurnal Farmasi Sains Dan Terapan (Journal of Pharmacy Science and Practice), 9(2), 53–59. https://doi.org/10.33508/jfst.v9i2.3776

Anggraini, D. I., & Damayanti, D. (2019). Studi Antidiabetes Kombinasi Ekstrak Etanol Kubis (Brassica oleracea L.) Dan Tomat (Solanum lycopersicum L.) Secara In Vitro. Jurnal Farmasi As-Syifaa, 11(01), 30–37. https://doi.org/10.56711/jifa.v11i1.503

Anna Kumaira Sari, Muhammad Fikri, D. R. F. (2019). Pengukuran Rendemen Dan Identifikasi Senyawa Metabolit Sekunder Pada Ekstrak Daun Terap (Artocarpus ordoratissimus) Dengan Variasi Pelarut. Jurnal Insan Farmasi Indonesia, 2(2), 231–240. https://doi.org/10.36387/jifi.v2i2.400

Arif, M. R., Ernawati, E. E., & Rudiana, T. (2021). Aktivitas Antibakteri (Propionibacterium acne) dan Antidiabetes Dari Ekstrak Etanol Daun Bayam Merah (Alternanthera amoena, Voss). Jurnal Medika & Sains [J-MedSains], 1(1), 19–37. https://doi.org/10.30653/medsains.v1i1.23

Auliyah, M. T., Toemon, A. N., & Martani, N. S. (2023). Uji Aktivitas Antiglikemik Ekstrak Kulit Labu Kuning (Cucurbita moschata) Secara In Vitro. Barigas: Jurnal Riset Mahasiswa, 1(3). https://e-journal.upr.ac.id/index.php/medica/article/view/8055

Azizah, F., Arimurti, A. R. R., Maulidiyanti, E. T. S., Widyastuti, R., Purwaningsih, N. V., & Sumarliyah, E. (2023). Edukasi dan Pemeriksaan Gula Darah Acak Pada Masyarakat di Wilayah Kelurahan Kalijudan Kecamatan Mulyorejo Surabaya. Empowerment: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 44–49. https://doi.org/10.55983/empjcs.v2i1.371

Berawi, K. N., Wahyudo, R., & Pratama, A. A. (2019). Potensi Terapi Moringa oleifera (Kelor) pada Penyakit Degeneratif. Jurnal Kedokteran Universitas Lampung, 3(1), 210–214.

Endra Pujiastuti, D. E. (2021). Perbandingan Kadar Flavonoid Total Ekstrak Etanol 70% dan 96% Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) dengan Spektrofotometri. Cendikia Jurnal of Pharmacy, 5(1). 28-43 https://doi.org/10.31596/cjp.v5i1.131

Guntarti, A., & Rulyani, A. (2020). Penetapan Flavonoid Total Dan Uji Aktivitas Antioksidan Bayam (Amaranthus tricolor L.) Varietas Giti Merah dan Giti Hijau. Jurnal Farmasi Sains Dan Praktis, 6(1), 51–59. https://doi.org/10.31603/pharmacy.v6i1.3196

Ichsani, A., Lubis, C. F., Urbaningrum, L. M., Rahmawati, N. D., & Anggraini, S. (2021). Isolasi dan Identifikasi Senyawa Flavonoid pada Tanaman. Jurnal Health Sains, 2(6), 751–757. https://doi.org/10.46799/jhs.v2i6.188

Januarti, I. B., Wijayanti, R., Wahyuningsih, S., & Nisa, Z. (2019). Potensi Ekstrak Terpurifikasi Daun Sirih Merah (Piper Crocatum Ruiz & Pav) sebagai Antioksidan dan Antibakteri. J Pharm Sci, 2, 61. https://doi.org/10.20961/jpscr.v4i2.27206

Khafiya, N. (2023). Uji Potensi Analgesik Infusa Rambut Jagung (Zea mays L.) pada Tikus Galur Wistar dengan Metode Paw Pressure Test. https://repository.unisma.ac.id/handle/123456789/9202

Kumalasari, M. L. F., & Andiarna, F. (2020). Uji Fitokimia Ekstrak Etanol Daun Kemangi (Ocimum basilicum L). Indonesian Journal for Health Sciences, 4(1), 39–44. http://dx.doi.org/10.24269/ijhs.v4i1.2279

Kusuma, E. W., Anggraini, D. I., & Pancawati, D. P. (2022). Studi Kemampuan Ekstrak Etanol Umbi Bawang Lanang Hitam (Allium sativum L.) sebagai Antidiabetes. Jurnal Kesehatan Kusuma Husada, 32–39. https://doi.org/10.34035/jk.v13i1.811

Nurdin, F. (2021). Persepsi Penyakit Dan Perawatan Diri Dengan Kualitas Hidup Diabetes Mellitus Type 2. Jurnal Keperawatan Silampari, 4(2), 566–575. https://doi.org/10.31539/jks.v4i2.1931

Nurul Hidayah, V., Kusnadi, K., & Barlian, A. A. (2021). Pengaruh Perbedaan Metode Ekstraksi terhadap Aktivitas Antioksidan Daun Bayam Hijau (Amaranthus hybridus L.) [PhD Thesis, DIII Farmasi Politeknik Harapan Bersama]. http://eprints.poltektegal.ac.id/159/

Pay, C., Watuguly, T. W., & Wael, S. (2022). Potensi Ekstrak Daun Bandotan (Ageratum conyzoides L) Sebagai Obat Diabetes Melitus. Biopendix: Jurnal Biologi, Pendidikan Dan Terapan, 9(1), 89–99. https://doi.org/10.30598/biopendixvol9issue1page89-99

Rahma, S. (2021). Efek Isolat Dari Fraksi Metanol dan Fraksi N-Heksan Buah Parijoto (Medinilla speciosa Blume) terhadap Penurunan Kadar Glukosa Secara In-Vitro Menggunakan Metode Nelson-Somogyi [PhD Thesis, Universitas Islam Sultan Agung]. http://repository.unissula.ac.id/23823/

Ramadhani, M. A., Kumalahati, A., & Jusman, A. H. (2021). Perbandingan Aktivitas Penurunan Glukosa pada Ekstrak dan Nanoekstrak Daun Insulin (Tithonia diversifolia) dengan Metode In Vitro. Generics: Journal of Research in Pharmacy, 1(2), 28–36. https://doi.org/10.14710/genres.v1i2.11077

Rusdi, M. S. (2020). Hipoglikemia Pada Pasien Diabetes Melitus. Journal Syifa Sciences and Clinical Research, 2(2), 83–90. https://doi.org/10.37311/jsscr.v2i2.4575

Saputra, B. A. (2021). Potensi Ekstrak Daun Sambiloto Sebagai Obat Antidiabetes. Jurnal Penelitian Perawat Profesional, 3(2), 253–260. https://doi.org/10.37287/jppp.v3i2.408

Suprijono, A., Kusumaningrum, D. A., & Kusmita, L. (2018). Pengaruh Pemberian Ekstrak Etanol Dan Isolat Flavonoid Teh Oolong (Camellia sinensis [L.] O. K) terhadap Penurunan Kadar Glukosa secara In Vitro. Prosiding Seminar Nasional Unimus, 1. https://prosiding.unimus.ac.id/index.php/semnas/article/view/122

Wahyuni, R. (2019). Hubungan Pola Makan Terhadap Kadar Gula Darah Penderita Diabetes Mellitus. Jurnal Medika: Karya Ilmiah Kesehatan, 4(2), 55–61. https://doi.org/10.35728/jmkik.v4i2.102

Wahyuningsih, Y. T., Pratimasari, D., & Lindawati, N. Y. (2022). Efektivitas Penurunan Kadar Glukosa Ekstrak Kasar dan Terpurifikasi Daun Umbi Bit (Beta Vulgaris L.) secara In Vitro. Jurnal Farmasetis, 11(2), 119–124.




DOI: https://doi.org/10.37013/jf.v13i2.323

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2024 Jurnal Farmasi (Journal of Pharmacy)

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.


IDENTITAS JURNAL

 
Nama Jurnal:Jurnal Farmasi (Journal of Pharmacy)
ISSN (cetak):2302-7436
ISSN (online):2656-8950
Penerbit:LPPM STIKES Nasional & Pengurus Cabang IAI Sukoharjo
Alamat:Jl. Raya Solo-Baki, Kwarasan, Grogol, Sukoharjo, Jawa Tengah 57552
Telepon:(0271)572339
Email:[email protected]
Tahun Pertama Terbit:2012